Fysiotherapie bij Parkinson(ismen)

Parkinson is een hersenziekte waardoor steeds meer delen van het lichaam worden aangetast. Dit kan zich uiten in de bekende ‘tremoren’ (trillen), maar ook andere symptomen als spierstijfheid, lopen met kleine pasjes, slaapproblemen en angst/depressie komen voor bij patiënten met Parkinson.

Bewegen is een bewezen remedie om het verloop van de ziekte te vertragen. Actief blijven heeft ook een positief effect op andere klachten, zoals het voorkomen van osteoporose (‘broze botten’), verminderen van obstipatie (verstopping in de darmen) of hartproblemen.

Fysiotherapie kan daarbij heel zinvol zijn om lang mogelijk zelfstandig en veilig te kunnen blijven bewegen.

Bij welke klachten en/of symptomen kan fysiotherapie onder andere zinvol zijn?

  • Problemen tijdens opstaan, lopen, omdraaien in bed, etc.
  • Vallen
  • Pijn in de gewrichten

 

Hoe ziet de behandeling er uit?

Een fysiotherapeutisch traject kan helpen om in het dagelijks leven zo goed mogelijk te kunnen blijven bewegen. De behandeling is afgestemd op de (hulp)vraag en de situatie van de patiënt en kan bestaan uit massage, oefentherapie (om de kracht en conditie op peil te houden) of advies bij het makkelijker maken van dagelijkse activiteiten. Indien nodig en/of gewenst wordt de partner of verzorger bij de behandeling betrokken.

Voor aanvang van een traject is altijd een verwijzing van de neuroloog nodig.

Meer informatie of een afspraak maken?

Onze specialist op dit gebied is Liane Brouwer en zij is aangesloten bij het ParkinsonNet. Voor alle vragen rondom de ziekte van Parkinson kun je bij haar terecht!