Fysiotherapie bij Dystonie

 

Dystonie

Letterlijk vertaald betekent dystonie: een stoornis in de spanning van een of meerdere spieren. Deze stoornis leidt vaak tot een te hoge spierspanning, maar kan op andere momenten normaal zijn.

De dystonie wordt niet alleen gekenmerkt door wisselende spierspanningen, maar ook door een stoornis in het normale samenwerken van de spieren. Daardoor kunnen draaiende bewegingen ontstaan en abnormale houdingen van lichaamsdelen. Dystonie kan in alle lichaamsdelen optreden, zowel in rust als tijdens bewegingen.

 

De oorzaak van dystonie is gelegen in de hersenen. Het is een zogenoemde netwerkstoornis (een storing in de stations in de hersenen die goede communicatie tussen de spieren en de hersenen mogelijk maken).

Inmiddels weten we dat er niet één dystonie bestaat en er niet één oorzaak voor de klachten bestaat. Dystonie omvat een groep van ziektebeelden die zich kenmerkt met de bovengenoemde klachten. De meest voorkomende vorm is Cervicale Dystonie (spanning in de nekspieren). De diagnose wordt gesteld door een neuroloog.

 

Hoe ziet de behandeling er uit?

De behandeling is afhankelijk van de klachten die patiënten aangeven en richt zich in de fysiotherapie vooral op het beter kunnen uitvoeren van dagelijks activiteiten. In veel gevallen is de behandeling multidisciplinair, dat wil zeggen dat er meerdere (para)medische disciplines samenwerken om de klachten vanuit meerdere invalshoeken zo goed mogelijk te kunnen behandelen.

In deze praktijk werken we volgens de Bleton-methode. Dit is een specifieke benadering van klachten bij Cervicale Dystonie.

 

Meer informatie of een afspraak maken?

Voor meer informatie kun je altijd contact opnemen met de praktijk. Kijk ook eens op de website van de DystonieVereniging of van het DystoniaNet Nederland.