Oedeemtherapie

Oedeemtherapie is een specialistische fysiotherapeutische behandelmethode voor mensen waarbij er teveel vocht achterblijft in het weefsel. Dit overschot komt het meest voor in de benen, maar kan op iedere plaats in het lichaam voorkomen.

(Lymfe-)oedeem kan ontstaan bij jong en oud. Soms zijn de klachten omkeerbaar en kan het probleem verholpen worden. In andere gevallen kan dit niet en zal het doel zijn om het vocht zoveel mogelijk te helpen verwijderen.

Met welke (veelvoorkomende) klachten kun je bij een oedeemfysiotherapeut terecht?

Voorbeelden hiervan zijn onder andere:

  • Lymfoedeem (wanneer de lymfeklieren zijn verwijderd door een operatie of beschadigd door bestraling)
  • Veneus oedeem (bijvoorbeeld als gevolg van trombose, een operatie van de bloedvaten of spataderen)
  • Traumatisch oedeem (bijvoorbeeld als gevolg van een ongeval)
  • Lipoedeem
  • Primair lymfoedeem
  • Secundair lymfoedeem na andere operaties


Hoe ziet de behandeling er uit?
Het doel van de behandelingen is het verbeteren van de functie van het lymfestelsel en het oedeem te laten afnemen dan wel te laten verdwijnen (afhankelijk van de onderliggende oorzaak). Een oedeemfysiotherapeut heeft hiervoor verschillende technieken in huis.

De behandeling kan onder andere bestaan uit manuele lymfedrainage (eventueel aangevuld met lymfetape technieken), oedeemhandgrepen, fibrosehandgrepen, compressieverband of zwachtelen en oefentherapie.

Meer informatie of een afspraak maken?

Neem voor meer informatie contact op met onze praktijk. Betty Blaauw en Eefje Beumer zijn onze oedeemfysiotherapeuten en zij helpen je graag verder. Kijk ook eens op de website van de NVFL, de Nederlandse Vereniging voor Fysiotherapie binnen de Lymfologie en Oncologie.